Pages

Saturday, May 21, 2011

ketupat sotong mmg superb........

Olla... udah lme rasenye x update blog klu update pn Cuma yg simple2 aje.... skrg mmg super duper busy, so sebab tu la tak sempat menyempat.... hihihi...

Hari ni SyaCda nak share menu yang terpopular buat masa ini, al-maklumlah sekarang kan musim mencadat sotong, so menu yang famous sekarang ialah ketupat sotong.....mmg sedap,  hari ni rase bertuah sangta sebab dapat belajar buat ketupat sotong............

so, kat sini SyaCda nak share macam mana nak buat ketupat sotong...

Bahan-bahannya :
- bahan utama semestinya sotong, santan , beras pulut , bawang merah, halia, serai, 1 sudu kecil alba, sedikit garam dan gula..

untuk kuah :
-didihkan air dan masukkan santan
-lepas itu, masukkan hirisan bawang, halia dan alba
-masukkan gula dan garam
-masukkan 1 sudu beras pulut (petua untuk kuah pekat & rasa manis) & serai
-kacau sehingga rata
untuk ketupat sotong :
- 1 gelas santan dicampurkan sekali dengan beras pulut, rendam seketika dan masukkan sedikit garam.

-  sumbatkan beras pulut ke dalam sotong , dan kukuskan



sampai la jadi buncit macam ni......
- selepas itu masukkan sotong yang telah dikukus tadi ke dalam kuah, biarkan sehingga mendidih.

dan bersedialah untuk dimakan.....nyummmy.-nyummyy...........
hihihihi pandai tak SyaCda masak...... memang xde tandingannya la, menjilat jari, tapi.....................
ni lah tukang masak yang sebenarnya (my lovely nenek ).... SyaCda pembantunye aje....hihihi
okey la, SyaCda nak melantak ketupat sotong kejap..... daaa............. have a nice day u ol... 


~~Yang Terlintas Di Fikiran,Yang Terdetik Di Hati...


p/s : teringin sgt nak p mencadat sotong, tapi tak dibenarkan p....huhuhu

Sunday, May 8, 2011

Stacy - Kisah Dongeng (with lyrics)




Kisah Dongeng

Ku sedar ku tak seberapa
Jika dibanding mereka
Yang jauh lebih megah dari diri ini

Apa yang mampu ku berhias
Hanyalah hati yang ikhlas
Terpendam simpan untuk dia yang sudi

Mencintai aku dengan seadanya
Mencintai aku bukan kerana rupa
Dalam waktu sedu
Dalam waktu hiba
Ku harapkan dia rela

Mencintai aku dengan seadanya
Sanggup menerima insan tak sempurna
Atau mungkin cinta sebegitu hanya
Kisah dongeng saja

Belum pernah ku merasakan
Dipeluk dalam dakapan
Eratnya melindungi jiwa rapuh ini

Sanubariku memerlukan
Kehadiran seorang teman
Tulus mencurah kasih sepenuh hati

Mencintai aku dengan seadanya
Mencintai aku bukan kerana rupa
Dalam waktu sedu
Dalam waktu hiba
Ku harapkan dia rela

Mencintai aku dengan seadanya
Sanggup menerima insan tak sempurna
Atau mungkin cinta sebegitu hanya
Kisah dongeng saja


p/s : sayunye hati bila dengar lagu ni..........huhuhu.... betul ke hanya sekadar kisah dongeng saja.....

Read more: http://www.liriklagumuzik.co.cc/2011/04/lirik-lagu-kisah-dongeng-stacy.html#ixzz1LlgCM700



~~Yang Terlintas Di Fikiran,Yang Terdetik Di Hati...

Mesti Suka Baca Ini Jugak:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...