Pages

Saturday, May 21, 2011

ketupat sotong mmg superb........

Olla... udah lme rasenye x update blog klu update pn Cuma yg simple2 aje.... skrg mmg super duper busy, so sebab tu la tak sempat menyempat.... hihihi...

Hari ni SyaCda nak share menu yang terpopular buat masa ini, al-maklumlah sekarang kan musim mencadat sotong, so menu yang famous sekarang ialah ketupat sotong.....mmg sedap,  hari ni rase bertuah sangta sebab dapat belajar buat ketupat sotong............

so, kat sini SyaCda nak share macam mana nak buat ketupat sotong...

Bahan-bahannya :
- bahan utama semestinya sotong, santan , beras pulut , bawang merah, halia, serai, 1 sudu kecil alba, sedikit garam dan gula..

untuk kuah :
-didihkan air dan masukkan santan
-lepas itu, masukkan hirisan bawang, halia dan alba
-masukkan gula dan garam
-masukkan 1 sudu beras pulut (petua untuk kuah pekat & rasa manis) & serai
-kacau sehingga rata
untuk ketupat sotong :
- 1 gelas santan dicampurkan sekali dengan beras pulut, rendam seketika dan masukkan sedikit garam.

-  sumbatkan beras pulut ke dalam sotong , dan kukuskan



sampai la jadi buncit macam ni......
- selepas itu masukkan sotong yang telah dikukus tadi ke dalam kuah, biarkan sehingga mendidih.

dan bersedialah untuk dimakan.....nyummmy.-nyummyy...........
hihihihi pandai tak SyaCda masak...... memang xde tandingannya la, menjilat jari, tapi.....................
ni lah tukang masak yang sebenarnya (my lovely nenek ).... SyaCda pembantunye aje....hihihi
okey la, SyaCda nak melantak ketupat sotong kejap..... daaa............. have a nice day u ol... 


~~Yang Terlintas Di Fikiran,Yang Terdetik Di Hati...


p/s : teringin sgt nak p mencadat sotong, tapi tak dibenarkan p....huhuhu

4 comments:

eB ezrin said...

sumpah nk try... kim slm kat nenek u yer :)

Sya_Cda said...

eb : try jgn tak try,,... insyaAllah nti i kim slm..
vind : dtg la tganu... confirm dpt mkn nti...

yaya_flanella said...

tak pernah rasa lagi. pos kat rumah boleh? hee

Sya_Cda said...

hehe...boleh2...tp rasenye blm sempat smapi umah yaya...tggal bekas je, posmen yg makan....hihi

Mesti Suka Baca Ini Jugak:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...