Pages

Wednesday, July 27, 2011

Segmen Ilmiah : Jom Berkongsi Hadis Bersama-sama

Assalamualaikum...
Kali ini SyaCda join segmen ilmiah..bagus juga ini segemen , sebab kita boleh kongsi-kongsi ilmu dan pengajaran yang terdapat dalam hadis-hadis ini, semuanya kita boleh jadikan pedoman untuk meniti hari-hari akan datang.................Hadis ke -10  dari Hadis 40 : (sumber)
Dari Abu Hurairah r.a : Telah bersabda Rasulullah SAW : " Sesungguhnya Allah Ta'ala itu baik, dia tidak akan menerima melainkan yang baik sahaja. Dan sesungguhnya Allah telah memerintahkan kaum Mukminin sama sebagaimana Dia memerintahkan para Mursalin ( para Rasul ). Allah berfirman : ' Wahai para Rasul, makanlah dari yang baik-baik dan kerjakanlah amalan yang saleh. ' Dan Allah berfirman lagi : ' Wahai orang-orang yang beriman, makanlah dari makanan yang baik yang Kami berikan kepada kamu. ' Kemudian Rasulullah SAW mengisahkan tentang seorang lelaki yang telah belayar jauh. Rambutnya kusut, berdebu, mengangkat kedua belah tapak tangannya ke langit serta memohon : Ya Tuhanku ! Ya Tuhanku ! Sedangkan makanannya dari yang haram, minumannya dari yang haram dan pakaiannya dari yang haram, dan dia telah dikenyangkan dari sumber yang haram. Alangkah jauhnya dia ( doanya ) untuk dikabulkan. '

Hadis ke -19  dari Hadis 40 : (sumber)
Dari Abu Abbas, Abdullah bin Abbas r.a : " Bahawa pada suatu hari saya sedang berada di belakang Rasulullah SAW ( di atas binatang tunggangannya ), lalu sabda baginda : ' Wahai anak kecil, sesungguhnya aku telah mengajar kamu beberapa perkataan. Peliharalah (perintah) Allah, nescaya Dia akan memelihara kamu, peliharalah ( kehormatan ) Allah, nescaya engkau akan merasakan Dia berada bersama-samamu. Jika engkau memohon, pohonlah kepada Allah semata-mata. Jika engkau meminta pertolongan mintalah kepada Allah semata-mata. Ketahuilah bahawa jika semua umat manusia berkumpul untuk memberikan kepadamu sesuatu menafaat, nescaya mereka tidak akan mampu memberi menafaat itu, melainkan dengan sesuatu yang telah ditaqdirkan oleh Allah. Begitu juga sekiranya mereka berkumpul untuk menentukan suatu mudharat untuk kamu, nescaya mereka tidak akan mampu menentukannya, melainkan dengan suatu yang telah ditentukan Allah ke atas kamu. Telah diangkat kalam (tulisan ) dan telah kering (tinta ) buku catitan. '


Saya tag kamu-kamu (jom kta tambah ilmu) :
Razlin
aishah
wie
&
 sesiapa yang menjenguk ke blog saya :)


ustaz pernah berpesan :

Kalau Allah dah tetapkan sesuatu untuk kita ,dan seluruh isi alam cuba menghalang macammane pun, kita tetap akan dapat,
tapi kalau Allah dah menetap kan sesuatu bukan untuk kita, walaupun seluruh isi alam cuba menghalang, kita tetap takkan dapat (~petikan dari drama Stanza Cinta)

daa.............


~~Tiada Yang Istimewa, Hanya Sekadar Nukilan...


6 comments:

TheSyafiq Mokhtar said...

thanks ciksya cda..sangat terbaik.. tq sudi join..nanti sy listkan dalam entri khas k..semoga kita sama2 dapat manfaat dengan menyebarkan sabda Rasulullah ni..amin.. :)

Sya Cda said...

@TheSyafiq Mokhtar same-same, amin :)

eB ezrin said...

menarik la... :)

WiE said...

thks CikSya Cda sudi tag saya.. semoga kita sama2 mendapat manfaat..

Sya Cda said...

@eB ezrin memang menarik..jom join :)

Sya Cda said...

@WiE same2 :)

Mesti Suka Baca Ini Jugak:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...